Om människans bästa vän

Hund

Hundens betydelse för hälsan

-girl-child-with-collie-dogAtt hunden är ett lyckopiller i sig är väl inget att fundera på, vem blir inte på bra humör när man möts av en alltid lika glad vovve när man kommer hem oavsett om man varit borta i femton minuter eller två timmar. För hunden finns ingen viktigare än just du men vad inte alla vet är hur viktig hunden egentligen är för dig.

Det har visat sig att det finns många hälsofördelar med att vara hundägare. Bland annat sägs det kunna minska riskerna vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar då blodtrycket sänks, stressen minskar och den sociala biten blir bättre då en hund lätt öppnar upp för samtal med andra likasinnade. Man kommer oftare ut på promenad då hundens behov av rastning tvingar ut oss samtidigt som det blir roligare att vara fysiskt aktiv och allt detta leder till en ökad livskvalitet.

Hunden hjälper också till att motverka depression, ångest och stress. Genom att vi klappar hunden så frigörs och ökar halten av oxytocin som är vårt ”måbrahormon”. Genom beröringen stimuleras vårt välmående och det skapar läkning i både kropp och själ. Relationen mellan människan och hunden är ordlös och hunden är som en slags tyst terapeut samtidigt som den har förmågan att få oss att skratta åt dess tokigheter vilket hjälper oss genom svåra perioder i livet.