Om människans bästa vän

Hund

Så hjälper du din hund att klara av värmen

Värme kan vara jobbigt för alla medlemmar i familjen, människor som djur. Men medan vi människor kan reglera vår kroppstemperatur ganska effektivt genom att svettas, kan hunden behöva lite extra hjälp. Detta beror på att hundar kan endast svettas genom tassarna och genom att andas häftigt, även kallad hässjning. Vilket fortfarande inte räcker av sig själv för att klara av riktigt höga temperaturer. Är luften i sig väldigt varm hjälper inte ens hjässningen väldigt mycket.

Först av allt ska du se till att din hund har tillgång till ordentligt med vatten att dricka. Detta hjälper absolut till. Att bada eller duscha hunden kan också vara bra. Se bara till att inte använda jättekallt vatten för att det är riktigt varmt ute. Svalt vatten är bättre och ser till att de inte blir nedkyld. Du vill dessutom inte förändra kroppstemperaturen allt för fort. Att ha en kylmatta hemma kan också vara väldigt praktiskt då hunden själv kan välja att kyla ned sig och de känner själv när det räcker. Sådana mattor aktiveras automatiskt när hunden lägger sig på den och kan ofta hålla i flera timmar.

Alla har säkert hört att man aldrig ska lämna hunden i en varm bil. Temperaturen kan snabbt stiga till farliga nivåer och hunden riskerar att få värmeslag. Vilket är ett livshotande tillstånd för hundar. Går du ut med hunden en varm dag bör du se till att ta med vatten för att hjälpa din hund att hålla temperaturen något. Se också till att hunden kan lägga sig i skuggan och vila. Men tänk på att det även kan vara varmt i skuggan. Försök gärna att hitta en plats med skugga där det även fläktar något.