Om människans bästa vän

Okategoriserade

Hunduppfödning

Hundar är som bekant något av det bästa som finns åtminstone om man är hundälskare. Har man ett verkligt intresse av hundar och vill göra någonting som är både roligt och lärorikt kanske hunduppfödning kan vara någonting.

Dock är det mycket att tänka på vid hunduppfödning och det gäller att man verkligen är engagerad efter som det krävs både mycket tid och mycket arbete för att föda upp hundar.

Innan man bestämmer sig för att föda upp en valpkull är det viktigt att man läser på och förbereder sig noga vad gäller saker som ekonomi, parning och skötsel. Det är också viktigt att ha en strategi för huruvida man ska sälja valparna vidare eller behålla dem. Lite beroende på vilken ras det handlar kan det vara bra att ha i åtanke att en kull faktiskt kan innehålla uppemot 10 valpar.

Om man ska sälja sina valpar vidare är det viktigt att känna till de olika avtal och regler som gäller. Det skall till exempel finnas köpeavtal, registreringshandlingar samt veterinärbesiktningsintyg vilket får vara högst en vecka gammalt. Dessutom får inte en valp levereras före åtta veckors ålder. Samtidigt skall den vid leverans också vara id-märkt antingen med tatuering eller mikrochipp.

Ett bra tips om man är nybörjare vad gäller hunduppfödning kan vara att gå någon form av uppfödarutbildning som arrangeras antingen av Svenska Kennelklubben eller motsvarande.