Om människans bästa vän

Häst, Träning

Träna din häst varierat

Som hästägare är det viktigt att träna sin häst på ett hållbart sätt. Att rida i naturen är ett bra sätt att få variation, det är dock viktigt att tänka på säkerheten och att använda rätt utrustning.

Stärkande uteritter

Ett bra sätt att variera din hästs träning är att rida ut i naturen. Underlagets varierande hårdhet och lutning motverkar hältor genom att stärka din hästs muskler, senor och ligament. Dessutom är uteritter ett bra sätt att motivera din häst och få den att hitta sin framåtbjudning. Du kan rida serpentiner mellan träden, göra tempoväxlingar på en grusväg eller hoppa över naturhinder. En lugn skrittur eller bus och lek är också bra inslag i träningen.

Säkerheten först och främst

Även om uteritter har många fördelar, är risken för olyckor större än vid ridning på ridbana. Ett bra säkerhetstänk är därför viktigt. Anpassa tempo och terräng utifrån din och din häst förmåga, och se till att ha rätt säkerhetsutrustning. Skaffa dig allt du behöver innan du ger dig ut i naturen. En godkänd hjälm som passar din huvudform är förstås det allra viktigaste. Skor eller stövlar med klack minskar risken för att fastna i stigbygeln vid fall, och säkerhetsstigbyglar minskar risken ytterligare. En säkerhetsväst skyddar bröstkorg, rygg och dina inre organ. Sedan är du redo för uteritten!