Om människans bästa vän

Hund

Hundägare – ökad livskvalitet och ansvar

Biking with dog

Att vara hundägare innebär många gånger ökad livskvalitet, en familjemedlem, hobby och någon att utvecklas och ha roligt tillsammans med.

Det innebär även ansvar för en annan individ, och det är viktigt att känna till vilka behov hunden har – både för sin egen skull och för hundens. På Svenska Kennelklubbens sida kan man läsa om olika raser, vad hundarna ursprungligen har avlats för och vilka egenskaper man kan förvänta sig hos de olika raserna. Utifrån detta kan man dra generella slutsatser om vilka behov hundar av olika raser har vad beträffar bland annat mental och fysisk aktivering, och därmed vilket ansvar du själv kommer att ha som ägare.

Förbered dig

Innan hunden kommer hem finns det en hel del att förbereda. Koppel, halsband, bur eller säkerhetssele till bilen, kanske en bädd eller fäll, tillbehör till hundvård som klotång, fästingplockare och andra hälso- och sjukvårdsprodukter, foder, mat- och vattenskål och så vidare bör man redan ha färdigt när hunden kommer. Ju roligare det är desto mer kommer din hund att vilja jobba med dig, så det kan vara en väl värd investering att införskaffa leksaker och andra tillbehör som din hund uppskattar till er träning.

Håll koll på reglerna

Utöver hundens behov behöver man känna till lagar och regler som gäller dig som hundägare. På Jordbruksverkets hemsida hittar du de regler som gäller i Sverige kring hundhållning. Förutom regler om märkning av hund, att den måste få promenader, inte får bindas fast i hemmet och att den inte får lämnas ensam för länge så beskriver Jordbruksverket också hundens behov att få leka och springa. Se till att aktivera din hund och håll igång träningen som ni båda kommer att ha glädje av.