Om människans bästa vän

Hund

Aktivera hunden

Hundar som inte aktiveras eller får tillräcklig mental stimulans blir lätt rastlösa och har en tendens att utveckla olater och avvikande beteenden. Att en hund skäller ovanligt mycket, tuggar på möbler, skor eller liknande kan vara tecken på understimulering. Det brukar oftast gå bra att komma tillrätta med den typen av problem genom lite arbete. Ordentliga promenader, en lydnadskurs eller något så enkelt som att låta din hund träffa andra hundar ökar aktiveringsnivån och välbefinnandet hos din hund.

En enkel aktivitet du kan göra hemma med din hund är att gömma godis som hunden får söka efter. Till en början får du lägga ut mycket godis och hjälpa hunden att hitta dem. Hunden kommer snabbt att fatta galoppen och kan snart leta reda på godiset på kommando. De flesta hundar uppskattar den typen av lekar. Ett annat tips är att skaffa roliga och stimulerande leksaker till din hund. Det finns en uppsjö av produkter som designats speciellt för att aktivera hundar. På Swecat hittar du flera högkvalitativa produkter för din hund – bland annat tuggbollar som går att fylla med godis som hunden sedan måste lirka ut. Sådana leksaker passar särskilt bra till hundar som behöver mycket stimulans.

Känner du dig osäker på hur du bäst aktiverar din hund finns det en mängd böcker och olika hemsidor som behandlar ämnet. Du kan till exempel hitta massor av användbara tips på aktiviteter och kurser på Svenska kennelklubbens hemsida. Vissa hundraser är framavlade för att utför specifika uppgifter och kan vara mer lämpade för vissa aktiviteter. Men man kan faktiskt träna nästan vad som helst med vilken typ av hund som helst. Det viktigaste är att du hittar en aktivitet som passar dig och din hund och som ni båda trivs med!