Hunden och kopplet
Enligt svensk lag ska en hundägare alltid ha tillsyn över sin hund och vara medveten om vart det är koppeltvång och hundförbud.
Att lära en hund att gå i koppel är en av de viktigare sakerna när valpen ska utbildas. I stora städer och samhällen brukar det alltid vara lag på att hunden ska vara kopplad. Badplatser och naturreservat har alltid hundförbud, oavsett kommun, samt lekplatser.
En sak alla hundägare vill och önskar är att deras hund ska gå fint i koppel, alltså inte dra eller bitas under promenaden. Det finns flera metoder för att åstadkomma detta beteende.
Det första man måste göra är att få valpen att känna sig bekväm med kopplet, så dressyren får vänta. Börja med att valpen får prova på att ha kopplet på sig inomhus en stund, tills den blir van. Säg ifrån när valpen biter eller sliter i kopplet, men var tålmodig. Sedan kan man låta dem bära kopplet allt längre stunder tills de känner sig bekväma med det. Var alltid noggrann med att ge mycket beröm och klappar när valpen är duktig.
En valp ska inte ha ett för långt koppel. Den ska inte kunna springa långt ifrån dig, så satsa på ett läderkoppel eller liknande som är runt 1,5 meter. Det är fullt tillräckligt. Undvik koppel på lina: linan är så lång att det är lätt att hunden försvinner ur sikte och gör lite ofog, eller i värsta fall hamnar mitt i trafiken.
Utomhus händer det mycket och valpen kan bli stressad, uppspelt och helt enkelt för nyfiken för att kunna fokusera på dig och träningen ni ska göra. Beröm varje gång valpen fokusera på dig (detta kan man även göra med äldre hundar, så klart). När valpen börjar dra kan man stanna upp och leka lite och prata med valpen. När den visar att den vill bara ha din uppmärksamhet och vara runt dig, kan ni börja gå igen. Var konsekvent i din träning, annars kommer koppelproblemen att fortsätta upp i vuxen ålder vilket kan skapa stora problem om det är en stor ras.
Allteftersom hunden blir äldre kan man öka på träningen. Se till att hunden vill följa dig när den går i koppel. Beröm varje gång den följer med i dina svängar och vändningar. Försök att lära hunden att den ska sitta varje gång du stannar. Godis, smekningar och beröm kommer du mycket långt med. Blir du frustrerar och stressad, kommer hunden att känna av detta och träningen blir inte lika effektiv. Lugna ned dig och var i ett harmoniskt och bestämt humör när du tillrättavisar hunden. Upprepa alltid samma ord när ni gör något så hunden kan lära sig att följa anvisningar också.